srijeda, 13. srpnja 2016.
Home »
» Čokoladna torta sa malinama
Čokoladna torta sa malinama
Sastojci
Čokoladni biskvit (20cm)
95gr čokolade za kuvanje (40% kako mase)
95gr putera
110gr šećera
90gr žumanaca (oko 5 većih ili 6 manjih jaja)
140gr belanaca + 50gr šećera (oko 6 većih ili 7 manjih jaja)
70gr brašna
10gr gustina
15gr gorkog kakao praha
Čokoladni krem
100gr čokolade (minimum 40% kako mase)
150ml slatke pavlake
1/2 kašičice arome vanile
250gr Mascarpone-a
+ 150 gr malina (svežih ili smrznutih)
Fil od malina
250gr malina (svežih ili smrznutih) + voda
3 kašike šećera
30gr gustina
20gr putera
Priprema
Čokoladni krem
1.
Napraviti Ganache krem : Slatku pavlaku zagrevati na tihoj vatri, ne dozvoliti da proključa.
Čokoladu sitno iseckati i preliti je vrelom slatkom pavlakom. Ostaviti da miruje 2-3 minuta, a zatim dobro promešati dok se sva čokolada ne rastopi.
Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru i krenuti sa pravljenjem biskvita
2.
Nakon što se Ganache dobro ohladio (u frižideru će se dosta stisnuti, zato je najbolje izvaditi ga iz frižidera 15ak min pre upotrebe) dodati aromu vanile i umutiti mikserom, tek toliko da se dobije lepa penasta i razmaziva krema.
3.
Dodati Mascarpone i sve još jednom dobro umutiti mikserom dok se ne sjedini.
Vratiti u frižider na hlađenje.
Čokoladn biskvit:
Biskvit je takođe iz jedne torte sa malinama. Na žalost, link vam ne mogu postaviti jer sam recept dobila putem e-mail adrese u PDF formatu.
Biskvit pripremiti u periodu dok se Ganache hladi, uštedećete sebi malo vremena
1.
Čokoladu iseckati.
Puter otopiti na laganoj vatri i preliti preko čokolade. Dobro promešati dok se sva čokolada ne otopi i sjedini sa puterom.
Dodati šećer i žumanca (meni je trebalo 6 manjih) i još jednom dobro promešati.
2.
U drugoj posudi penasto umutiti belanca (meni je trebalo 7 manjih) sa prstohvatom soli, a zatim dodati šećer.
Pola ulupanih belanaca pomešati sa čokoladnom smesom, a zatim dodati i ostatak. Lepo i polako sve mešati dok se sve ne sjedini.
3.
Brašno, gustin i kakao promešati, prosejati 2x, dodati smesi i vrlo pažljivo sve promešati.
Smesu izliti u kalup prečnika 20cm i peći na 160-170°C, 35-40min (prilagodite se sopstvenoj rerni).
4.
Nakon pečenja, biskvit dobro ohladiti i preseći ga horizontalno na 3 tanka i jednaka dela.
*Meni se biskvit u toku pečenja malo naduvao, pa sam prvo taj deo otsekla, tj poravnala i tek onda sekla biskvit na 3 dela.
Fil sa malinama
1.
Maline odmrznuti i ispasirati (250gr). Zatim, pomoću cediljke, istisnuti što više soka i odstaniti sitne koštice. Dobićete oko 175ml soka. Ja sam ih pošteno istiskala
Soku od malina dodati vode, da dobijete ukupno 250ml.
2.
Gustin razmutiti u malo malinovog soka, a ostatak staviti na laganu vatru, dodati šećer i zagrevati do tačke ključanja. Zatim ulivati gustin i kuvati, uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah dodati puter i mešati dok se ne rastopi.
3.
Fil prohladiti 5-10min uz češće mešanje, da se na površini fila ne stvori kožica i sledi filovanje…
Filovanje
Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.
1. Biskvit
2. Fil od malina (još dok je mlak)
3.Pa odmah poklopiti drugim biskvitom.
4. Krem (3 dobre kašike odvojite za završno filovanje / ukrašavanje).
5.Rasporedite maline (odmrznute ili sveže).
6.Biskvit.
Tortu stavite na par sati u frižider, nakon toga otkopčajte i skinite obruč, odlepite foliju od stranica torte i ukrasite je po sopstvenoj želji.
Savet/ Napomene:
*Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite Mascarpone ili neki drugi kremati sir namenjen za pravljenje kolača, ne uzimajte nikakvu zamenu tipa Ella sir, Kajmak, ABC i sl. jer definitivno neće biti isti rezultat.
U tom slučaju preporučujem da se skuva 1 kesica pudinga od čokolade u 350ml mleka uz dodatak 50ak grama crne čokolade+šećer, pa kad se sve ohladi pomešati sa oko 100ml umućene slatke pavlake.
*Ili jednostavno napravite Ganache – 350ml slatke pavlake +100/ 150gr čokolade – odlučite sami
*Ako želite da vam fil od malina bude bogatiji, što svakako preporučujem – drugi put i ja primenjujem, ispasirajte i procedite veću količinu malina (oko 400-450gr), da dobijte 250ml čistog soka.
*Svakako možete koristiti pasirne maline i bez odvajanja koštica, pa ih kao takve skuvajte sa gustinom – odlučite sami.
*Za one u “belom svetu” brašno i gustin zamenite sa 80gr cake flour.
PRIJATNO!!!
izvor:www coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar