utorak, 12. srpnja 2016.

Ljekovita biljka – Zečji trn ili gladiš










Ljekarnički naziv: Radix Ononidis

Druga imena: Bodljikavi gladiš, gladiš, gladiševina, runjavi zečak, vučji trn

Strani nazivi: Engleski: Cammock-Rest-Harrow

Francuski: Ononis epineux

Njemački: Dornige Hauhechel

Slovenski: navadna gladež

Talijanski: Anonide Strancabue

Vrijeme cvatnje: Lipanj-kolovoz

Stanište: neobrađena i zapuštena zemljišta, livade, pašnjaci, uz poljske putove

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje, masno ulje, ononin, onokol, ononidin, onocerin, steriol, resin, trifolirizin, taninska i limunova kiselina, guma, smola, šećer, kalij, kalcij, vitamin C, karotin



Ljekovito djelovanje: Ako imate tegoba sa nakupljanjem vode u organizmu, tada svakako uzmite zečji trn. Ova biljka je jako korisna u liječenju vodenih bolesti, i to sakupljanja vode u svim organima, i svih drugih bolesti kod kojih je potrebno pojačati mokrenje, za detoksikaciju organizma, reumu, giht, bolne zglobove, srčane i plućne bolesti, bolesti krvi jer pročišćava krv i cijeli organizam, tegobe sa jetrom, otklanjanje kamenca i pijeska u bubregu i mjehuru, umirenje upala i bolova bubrega i mjehura. Ako se pak uzima preventivno, onda sprečava stvaranje kamenaca i katara mjehura, bolesti kože ( kronični osipi, psorijaza, lišajevi, ekcemi i razne kožne nečistoće). Ljekoviti dijelovi biljke su list, korijen i cvijet. Korijen rabimo za liječenje bolesti jetre i žuči. U kombinaciji sa ostali ljekovitim biljem dobro utječe na metaboličke procese. Zečji trn se u prošlosti upotrebljavao za liječenje sifilisa. Ljekovito bilje koje se slaže sa njim su angelika, borovica, bazga, breza, peršin, preslica, stolisnik i zlatnica.

Kontraindikacije: Nisu poznate.

RECEPTI:

Čaj za reumatske tegobe:

1 jušna žlica korijena, 1 čajna žličica listova, 1 čajna žličica cvjetova, 2 dl vode

Priprema: Močiti bilje 12 sati u vodi, kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta, pa procijediti. Uzimati 2-3 šalice čaja na dan.

Izvor: biljnamedicina.com

0 komentari:

Objavi komentar