srijeda, 15. lipnja 2016.

ROGAČ: Prijatelj dječije probave i omiljen začin naših baka

rogac-e795453479aa6f49863fcd8fa20643cf_header







S dolaskom božićnih blagdana, mnogi od vas uživaju u pripremanju i kušanju blagdanskih slastica. Birate li pripremu zdravih slastica, neka vam među glavnim sastojcima bude i rogač.



Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua, koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama. Mahune u sebi sadrže sjemenke koje bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama.

U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat.

Omiljena namirnica naših baka i prabaka u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, Grci i Rimljani kao prirodni desert. U njemačkom jeziku naziv mu je Johannisbrot, što u prijevodu znači Ivanov kruh, prema legendi da se rogačem hranio čak i Ivan Krstitelj.

Ljekovitost i sastav rogača

Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vrijedan, on bi vam, zbog svojih ljekovitih svojstava mogao biti – neprocjenjiv.

Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom. U manjim količinama sadrži E i vitamine B skupine, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize. Zbog visokog udjela fosfora i kalcija rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju, te smanjuje rizik od pojave osteoporoze. U studijama je pokazao da sprječava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.

Rogač – prijatelj djece

Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala.

Popularan je u pedijatrijskoj njezi od 1941. godine, kada je španjolski liječnik Ramos zapazio da su gladna djeca u Španjolskoj koja su se hranila rogačem rjeđe obolijevala od probavnih tegoba u odnosu na ostalu djecu.rogac mljeveni

To je potvrđeno i studijom u kojoj je dojenčad bila liječena od proljeva rogačem i konvencionalnim lijekovima.

Skupina dojenčadi koja je liječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok se skupina na konvencionalnim lijekovima oporavljala dvostruko duže.

Prvoj skupini se također brže normalizirala tjelesna temperatura i težina.

Siguran lijek protiv proljeva za dojenče možete napraviti tako da 15 grama mljevenog rogača pomiješate s pireom od batata. Pomaže i kod enteritisa i dispepsije – drugih problema s probavom kod beba i male djece.

Zbog svojeg vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je pogodna namirnica za dojenče od 6 mjeseci nadalje.

Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.

Smanjuje kolesterol i šećer u krvi

Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne žile. Konzumacija hrane bogate složenim ugljikohidratima poput rogača značajno pomaže u reduciranju kolesterola i šećera u krvi.

U jednoj studiji skupini ispitanika koja je konzumirala svakodnevno rogač smanjene su sveukupne razine kolesterola za 18 %, a razine LDL kolesterola za 23%.

Čaj protiv gihta

Sastojci:

– 2 rogača
– 3 dcl vode

Priprema:

Strgajte rogače i prokuhajte ih u 3 dcl vode. Čaj bi bilo najbolje skuhati navečer i ostaviti da odstoji do ujutro. Procijedite ga i popijte natašte.

Ponavljajte postupak 20-25 dana. Dokazano smanjuje urate u krvi, za više od 100 jedinica.

Čaj protiv proljeva i za jačanje probavnog sustava

Sastojci:



– 5 grama rogača
– 1 dcl vode

Priprema:

Lagano prokuhajte 5 grama rogača u vodi i pustite da odstoji jedan sat. Ne cijedite čaj, neka u njemu ostanu dijelovi rogača, kako bi i dalje ispuštali ljekovite sastojke.

Pijte prije jela, 2-3 puta na dan, po 1 dcl.

Ljekovita svojstva rogača:

– sprječava probavne tegobe
– smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi
– potiče iskašljavanje i pomaže kod astme
– osnažuje imunitet
– djeluje protiv alergija
– štiti zdravlje srca i krvnih žila
– jača kosti

Rogač u kulinarstvu

U kulinarskoj pripremi najpoznatiji je mljeveni prah rogača koji služi kao odlična zamjena za kakao.

U prehrambenoj industriji proizvodi od rogača koriste se kao zgušnjivači i stabilizatori.

Rogač je odlična namirnica za one koji izbjegavaju namirnice s kofeinom, oksalatima i purinima.

Mahune i sjemenke se mogu jest i sirove, a pržene samljevene sjemene mogu poslužiti kao nadomjestak za kavu.

Zbog svojstva vezivanja odličan je u pripremi različitih slastica i proizvoda od tijesta.

Izuzetno je sladak i potrebno ga je stavljati u manjim količinama, što pripremljene slastice čini nutritivno prihvatljivijima.

Preporučuje se i veganima, pobornicima sirove prehrane te dijabetičarima.

Mljeveni rogač možete kupiti u većini trgovina, a mahune rogača u supermarketima, tržnicama i trgovinama zdrave hrane.

Kolač s rogačem

Sastojci:

– ¾ šalice maslinovog ulja
– ¾ šalice muscovado šećera ili meda
– šalica integralnog brašna
– ½ šalice zobenog mlijeka
– 100 gr mljevenog rogača
– 100 gr grožđica
– 2 banane
– 3-4 naribane jabuke
– ½ žličice sode bikarbone
– 50 gr tamne čokolade za glazuru

Priprema:

Pomiješajte sve navedene sastojke i pecite u podmazanom limu/posudi za pečenje 25 minuta, na 180 stupnjeva.

Izvadite kolač i prelijte glazurom od tamne čokolade.

Veganski puding od rogača i banana

Sastojci:

– 2 manje banane
– 1 jušna žlica mljevenog rogača
– 2 žlice narančinog soka
– 1 žlica usitnjenih orašastih plodova

Priprema:

Propasirajte banane, dodajte rogač, sok od naranče i orašaste plodove, sve dobro izmiješajte i ukusan veganski puding je gotov.

Izvor: alternativa-za-vas.com

0 komentari:

Objavi komentar