četvrtak, 16. lipnja 2016.

POCELA JE SEZONA GLJIVA-ove gljive vjerovatno najcesce berete a jeste li znali za njihove dvojnice koje su otrovne .

Ako ste ljubitelj gljiva ovaj post ce vam sigurno biti od koristi.
Ove dvije vrste gljiva o kojim pisemo su najpoznatije u nasem narodu zato pazljivo procitajte i saznajte sa kojim otrovnim gljivama bi ih mogli zamijeniti i na taj nacin obogatite svoje znanje iz svijeta gljivarstva






.MLIJEČNICA, PAPRENJAČA,Lactarius piperatus (L.:Fr.) S.F.Gray Klobuk: promjera do 15 cm, u mlade gljive ispupčen s podvijenim rubom, poslije se rub izdigne, a sredina ostane ulegnuta; zrela gljiva ima Ijevkast klobuk lagano hrapave površine; bijel ili bjelkast, u sredini više taman. Trusište: listići,mlijeko bijelo, vrlo gusti, tanki, uski, lagano se spuštaju niz stručak; jednake boje kao i klobuk, na mjestima gdje istječe mlijeko polako postaju plavo zelenkasti. Otrusina je bijela. Stručak: 2—8 x 1—3 cm, kratak, zdepast, dolje tanji i zaobljen; bijel.donjim dijelom u zemlji Meso: bjelo, tvrdo, na prerezu nakon nekoliko sati na zraku postane zelenkasto; prijatna mirisa na kruh, okus vrlo ljut. Na svakom prerezu ispušta bijelo mlijeko koje je vrlo ljuto i nakon nekog vremena pozeleni. Vrijeme rasta: od lipnja do listopada. Stanište: u svima bjelogoričnima i crnogoričnim šumama; raste u skupinama, lukovima i krugovima. Često se u šumi može naći za suha vremena kada nema drugih gljiva. Upotrebljivost: Dosta mikologa smatra da je naša mliječnica sumnjiva gljiva zbog izrazito ljutog i pomalo gorkastog okusa, međutim naš je narod priprema na različite načine. Nedvojbena je delikatesa kao dodatak jelima od drugih gljiva. Vrlo dobra je pečena na žaru, a može se i kiseliti.

MLIJECNICA-jestiva



MOGUCNOST ZAMJENE SA OTROVNOM GLJIVOM

Mogućnost zamjene: često je zamjenjuju s runjavkom, Lactarius vellereus (Fr.) Fr., koja nije jestiva. Široki Ijevkasti klobuk (10—25 cm) i nizak stručak prekriveni su joj dlačicama, listići su joj rijetki i široki, a u mliječnice ili paprenjače vrlo su gusti i uski. Runjavka na prerezu ispušta mnogo manje mlijeka. Od smrtno otrovne pupavke se razlikuje po tom što pupavke ne ispuštaju mlijeko, mnogo su manje, te rastu uvijek iz ovoja.

RUNJAVKA-otrovna



BJELKASTA LISIČICA, Cantharellus cibarius Fr. Klobuk: širok 3—12 cm, suhe površine,mesnat, u mlade gljive ispupčen sa podvijenim rubovima koji se poslije izdignu i postanu valoviti, sredina ostane donekle udubljena;žut do narandžast s bjelkastim tonom. S obzirom na boju i oblik, razlikujemo više podvrsta lisičice. Trusište: umjesto pravih tankih listića ima široke rijetke narebrine s tupim rubom, žute boje, koje se spuštaju niz stručak stručak. Prema gornjem rubu se razdvajaju i granaju. Otrusina je bijela ili svijetlo žućkasta. Stručak: 2—5 x 1 —2 cm, gladak, žut, razmjerno nizak, ravan ili savijen, dolje uži, ljevkasto srastao s klobukom bez oštre granice, pun, svjetliji od klobuka Meso: bijelo, pod površinom žućkasto, vlaknasto, tvrdo, ugodna mirisa na breskve, okus je sladkast. Vrijeme rasta: od lipnja do listopada. Stanište: u travi, u bjelogoričnima i crnogoričnim šumama; raste u skupinama. po šumskim vododerinama, djelom izvire ispod lišća Upotrebljivost: dobra jestiva gljiva, pripremamo je na različite načine, može se sušiti pa mljeti,kiseliti. Nekim ljudima može biti teško probavljiva pa ju je potrebno uvijek dobro termički obraditi. Mogućnost zamjene: u porodici je više podvrsta svjetlije i tamnije žute boje, a sve su jestive

LISICARKA-jestiva


MOGUCA ZAMJENA SA OTROVNOM GLJIVOM

ZAVODNICA  našem kraju dogodilo se nekoliko trovanja otrovnom zavodnicom, D.C. ex Fr.) Sing., koja je jarko narančaste boje, kod nas je vrlo česta, ali isključivo raste u busenovima na panju. Imalo educiran sakupljač gljiva ovdje ne bi smio pogriješiti. Na donjoj strani klobuka ima prave listiće. Stare zavodnice posmeđe, a lisičice nikad. Naziv zavodnica ova je gljiva dobila zbog česte zamijene s lisičicom.

ZAVODNICA-otrovna




0 komentari:

Objavi komentar