subota, 11. lipnja 2016.

KOCKE S JABUKAMA I GROŽĐICAMA! KOLAČ S NAJFINIJOM KREMOM OD VANILIJE, VIZUALNO EFEKTAN, A AKO NAGOVORITE MUŽA DA GULI JABUKE I VRLO JEDNOSTAVAN









SASTOJCI
650 g brašna
2 jaja
325 g šećera
prstohvat soli
400 g maslaca
150 g grožđica
5-6 žlica ruma
2 kg manjih kiselih jabuka
X

  XX
sok 1 limuna
1,5 Pudinga vanilin Dolcela
750 ml slatkog vrhnja
1 Vanilin šećer Dolcela
1 žumanjak

PRIPREMA
1.
Umijesite brašno, 200 g šećera, sol, jaja i maslac te ostavite da se hladi pola sata.
2.

 
Grožđice natopite rumom. Očistite i prepolovite jabuke, nakapajte ih limunovim sokom.
3.
Namastite lim 25x38cm. Razvaljajte polovicu tijesta i stavite u lim.
4.
U jabuke (tamo gdje su bile koštice) utisnite grožđice. Stavite ih na tijesto. Izmiješajte prašak za puding sa 150 ml vrhnja. Zakuhajte 600 ml vrhnja, 125 g šećera i vanilin šećer te u to ukuhajte izmiješani puding s vrhnjem. Kada se zgusne izlijte po jabukama- vjerojatno će smjesa biti nešto gušća od običnog pudinga. U principu ako vam je odvajanje pola pudinga komplicirano može se komotno napraviti i nešto veća količina kreme od cijela 2 pudinga, 1 l slatkog vrhnja i 150 g šećera.
5.
Razvaljajte preostalo tijesto i položite ga na jabuke. Rubove pritisnite i pecite cca 50 minuta na 180 C. Žumanjak izmiješajte i 15-ak minuta prije kraja pečenja kistom premažite po kolaču.
Posluživanje
Kada se dobro ohladi ( najbolje preko noći) rezati kroz sredinu jabuka tako da se na uglovima vidi sredina jabuke s grožđicama. Zato je poželjno da su jabuke sitnije. Za dekoraciju je više nego dovoljno posuti s malo šećera u prahu, ali ja to uglavnom preskočim.

http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar